Historia est magistra vitae

Kirándulás a történelembe

Kirándulás a történelembe

Tiszadobi Andrássy-kastély

Egy Loire-menti kastély a Tisza partjàn

2017. július 08. - Egri Gábor

Az előző bejegyzésemben az Andrássy család történetét mutattam be röviden. 2016 novemberében – miután a Bükkben tett három napos lillafüredi kirándulásunk során megnéztük a Muhi Csata Emlékművét, az ónodi, a diósgyőri és a szarvaskői várakat, majd a bélapátfalvai ciszterci apátságot – hazafele útba ejtettük Tiszadobot, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnyugatibb fekvésű települése.

Tiszalúc felől közelítettük meg Tiszadobot, hiszen kíváncsi voltam a Tiszán átvezető pontonhídra, amin átkelni nagy élményt jelentett.

19469677.jpgPontonhíd a Tiszán Tiszadobnál (Kép: http://mapio.net/pic/p-19469675/)

A faluba beérve ki van táblázva az út a kastély felé, bár mi azért egyszer sikeresen eltévedtünk. Az Alkotmány utcáról balra kell letérni a Bocskai utcába, ami kivezet egészen a kastélyig (címe: Tiszadob, Bocskai utca 59.). Elég nagy parkoló van kialakítva a gépjárműveknek, és a parkolásért nem kellett fizetni. Miután letettem a kocsit, elindultunk egy ösvényen az egykori gyermekváros elhanyagolt épületei között és rövidesen fel is bukkant az Andrássy-kastély felújított, impozáns épülettömbje.

tiszadob-andrassy-kastely.jpgRövidesen felbukkant az Andrássy-kastély felújított, impozáns épülettömbje

(Kép: http://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2015/12/08/kinyitotta-kapuit-a-megujult-andrassy-kastely/) 

A kastély építése

Tiszadobot Andrássy II. Mátyás szerezte meg, amikor feleségül vette Monoky Annát – az ősi Monoky család fiúsított tagját –, akinek családja Monoky János halálával 1643-ban fiúágon kihalt, így a Monoky javak egy része, köztük Tiszadob és Monok az Andrássyak tulajdonába került. A tiszadobi, romantikus stílusú Andrássy-kastélyt idősebb gróf Andrássy Gyula – miniszterelnök, majd a Monarchia közös külügyminisztere – építtette 1880-1885 között, Meining Arthur építész tervei alapján. A terveket határozottan felügyelő grófot a Loire-menti kastélyok ihlették, amelyeket az 1848-as forradalom és szabadságharc utáni száműzetése során látogatott meg.

atdob1890e1.jpgA tiszadobi kastély 1890 előtt

(Kép: http://www.avorospostakocsi.hu/2010/06/30/a-tiszadobi-andrassy-kastely-enteriorje/)

1890-ben meghalt idősebb Andrássy Gyula, ekkorra a kastély már elkészült, a belső berendezés és a park kialakítása ifjabb Andrássy Gyulára maradt. 1892-ben a kastélyban született meg – egy nyári vendégeskedés idején – Andrássy Tivadar lánya, Katalin (Katinka), aki később gróf Károlyi Mihály felesége lett.

tiszadob_andrassy_kastely_ltsz_73311_1280x800.jpgA kastély alaprajza, melyen még nem szerepel az 1910-ben épült télikert

(Kép: http://www.forsterkozpont.hu/gyujtemenyek-magyar-epiteszeti-muzeum/tervtar/moller-istvan-rajzai/833)

Tivadar 1905-ben bekövetkezett halálát követően a tőketerebesi birtokot is ifjabb Andrássy Gyula kapta meg, és négy évvel később feleségül vette sógornőjét gróf Zichy Eleonórát. A tiszadobi kastély tornyait egyesek híres erdélyi épületekkel azonosítják, így a labirintusra néző északkeleti tornyot – melynek az aljába a könyvtár található – a vajdahunyadi vár Hímes-toronnyal azonosítják (nevezik Óratoronynak is), a délkeleti oldalon álló tornyot – aljában az ebédlővel – a Törcsvári kastély egyik tornya után Törcsvári-toronynak nevezik, míg az északnyugati tornyot – melynek aljában egykor a királyi, majd grófi hálószoba volt – a vajdahunyadi Nebojsza-toronnyal párosítják. Az U alaprajzú, saroktornyos épület délkeleti tornyához csatlakozik az egyetlen később épült rész, a zárterkély, melyet 1910-ben épített Möller István építész. Ebben az épületrészben alakították ki a kastély télikertjét, melyet Rippl-Rónai József tervezett szecessziós stílusban.

20161113_151402_richtone_hdr.jpgA zárterkélyt a kastély délkeleti tornyához építették

A kastély hányattatott sorsa

1918 őszén fegyveres forradalmárok törtek be a kastélyba, amelynek teljes bútorzatát összetörték, az ablakokat belövöldözték, összezúzták a velencei tükröket, a csillárokat, szobrokat és kerámiákat, a festményeket és könyveket megsemmisítették vagy széthordták. A kastély nem heverte ki a barbár pusztítást, úgy tartják, hogy ifjabb Andrássy Gyula gróf többet nem is tért oda vissza. A második világháború végén román hadikórházat telepítettek a kastélyba, az elhunyt román katonák ma is a parkban nyugszanak. 1945-ben elvették a kastélyt az Andrássy családtól és állami tulajdonba került. 1948-ban 300 osztrák gyerek nyaralt a kastélyban, majd egy éven át görög menekültek gyermekei kerültek oda. 1950-től 2007-ig gyermekvárosként – a magyar gyermekvédelem nevelőiskolájaként, az elhagyott gyermekek menedékhelyeként – működött. Ekkor a gyermekváros Tiszadobon belül új, modern épületegyüttesbe költözött, és megkezdődött a kastély és a park teljes rekonstrukciója az Észak-Alföldi Operatív Program keretében, ami hosszú időn át zajlott, egészen 2015-ig.

20161113_141421_richtone_hdr.jpgA parkolóból indulva délnyugati irányból közelítettük meg az épületet

Beléptünk a kastély előterébe

Az U alaprajzú kastélyépületnek a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata van, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van. A kastély főhomlokzata a labirintusra néző északi oldal, a vendégek is az északra nyíló főbejáraton érkeztek, jelenleg azonban a délnyugati oldalról lehet bemenni a kastélyba.

20161113_152225_richtone_hdr.jpgA 12 tornyú kastély főhomlokzata északi irányba néz

20161113_141532_richtone_hdr.jpgA kastély déli, hátsó oldala

20161113_151330_richtone_hdr.jpgA kastély jelenlegi főbejárata az épület délnyugati oldalán

A főbejárat fölötti színes ablakokon az Andrássyak címere látható, míg az előtér terméskő padlóburkolata közepén a márványmozaik oroszlán – a család címerállata – a hatalmat és az erőt jelképezi.

20161113_141826_richtone_hdr.jpgA főbejárat fölötti színes ablakokon az Andrássyak címere látható

20161113_151211_richtone_hdr.jpgAz előtér terméskő padlóburkolata közepén a család címerállata

Innen indul a 2,7 méter széles, vörösmárvány lépcső a magasföldszintig, ahonnan gyönyörű, fafaragásos, háromkarú falépcső vezet tovább a felső emeletekre.

20161113_151232_richtone_hdr.jpgGyönyörű, fafaragásos, háromkarú falépcső vezet a felső emeletekre

A lépcsőház-toronyból a magasföldszinten található fiókos dongaboltozatú nagyterembe, az egykori lovagterembe vagy bálterembe nagy, négyszárnyú, üvegezett ajtó vezet.

Lovagterem a magasföldszinten

A téglalap alaprajzú földszinti nagyterem (lovagterem) vagy hall – mely teremben található a pénztár is – északi falának közepén gótikus-reneszánsz kőkandalló áll, homlokán az Andrássy család jelmondatának felirata "Fidelitate et Fortitudine" (Hűséggel és bátorsággal!).

20161113_142725_richtone_hdr.jpgLovagterem vagy hall

A kandalló körül a kastély aranykorában az Andrássy ősök portréi és gobelinek, valamint régi fegyverek, páncélok borították a falakat. Archív felvételek bizonyítják, hogy az egész kastély, de különösen a nagyterem falait és egész belső terét műkincsek sokasága díszítette, amiket 1918-ban a kastélyba betörő forradalmárok barbár módon megsemmisítettek. Ma csak nagyon kevés bútor imitálja szerényen az egykori díszes berendezést.

Az egykori lakosztályok és ifjabb Andrássy Gyula dolgozószobája

A nagyteremből ifjabb Andrássy Gyula dolgozószobájába léptünk, ahonnan balra indulva a Nebojsza-torony (északnyugati torony) aljában található grófi hálószobába mentünk.

20161113_144117_richtone_hdr.jpgA dolgozószoba napjainkban, sajnos a kastély berendezése és bútorzata megsemmisült a XX. század folyamán

tiszadob.jpgIfjabb Andrássy Gyula dolgozószobája valamikor 1895 és 1899 között

(Kép: http://www.multkor.hu/lenyugozo-szazadfordulos-kepek-kastelyainkrol-20150610?print=1)

Ez a két szoba a kastély építése után a királyi vendéglakosztály nappalija és hálószobája volt, míg a királynői vendéglakosztály az első emeleten helyezkedett el, ahova a nappali helyiségből, majd később dolgozószobából lépcső vezetett fel, ami azonban már nincs meg.

20161113_143759_richtone_hdr.jpgGrófi hálószoba az északnyugati torony aljában

Az emeleten volt a grófnéi lakosztály, a földszinti társasági termek felett. Az első emeleten a főfolyosó előteréből nyílt a Vörös-szalon – ahol egy színes csempekályha állt –, valamint a belőle nyíló toronyszoba, ahol Andrássy Katinka grófnő született. A Vörös-szalon mellett, az ebédlők felett vendégszobák sorakoztak. Sajnos csak a kastély alsó szintje van berendezve, az első emeleten egy festménykiállítást lehetett megnézni, valamint ott lettek kialakítva a mosdók is. A második emeleti szobák a kastélyba érkező vendégek számára fenntartott szobák voltak. A magasföldszinten a grófi hálószoba mellett a fürdőszoba és a kiszolgáló személyzet szobái, valamint a ruhatár voltak a kastély nyugati részében.

A nagyszalon

A grófi dolgozószobától kelet felé a 110 m2-es, L alakú gyűjteményes nagyszalonba léptünk, mely az Andrássyak idején zsúfolva volt értékes műkincsekkel és bútorokkal.

20161113_144502_richtone_hdr.jpgNagyszalon, háttérben pedig a zeneszalon

20161113_144612_richtone_hdr.jpgAz L alakú nagyszalonból lehetett kijutni az északi kettőserkélyre

A szalon mennyezetét növénymotívumos gipszstukkó díszíti, falain alacsony lambéria fut körbe, déli falán nagyméretű, gazdagon faragott tölgyfaborítású kandalló, melyen szimmetrikusan egy-egy teljes páncélzat állt a XX. század elején.

20161113_144527_richtone_hdr.jpgNagyméretű, gazdagon faragott tölgyfaborítású kandalló a nagyszalon déli falán

A falakon két nagyméretű, figurális falikárpit, értékes festmények között pajzsok alá tett fegyverbokréták voltak láthatók, azonban ezek megsemmisültek. A szalonból két ajtó nyílt északi irányba a kettőserkélyre, ahol Andrássy Katalin emlékiratai szerint a délutáni teát szolgálták fel.

20161113_145330_richtone_hdr.jpgA nagyszalon a zeneszalonból nézve

atidobnagyter19041.jpgA nagyszalon 1904-ben, a kandallón szimmetrikusan egy-egy teljes páncélzat állt

(Kép: http://www.avorospostakocsi.hu/2010/06/30/a-tiszadobi-andrassy-kastely-enteriorje/)

 

A zeneszalon és a könyvtár

A zeneszalonba egy négyszárnyú, spalettás ajtó vezet át a nagyszalonból keleti irányba. Mennyezetét gipszstukkó, falait alacsony, barnára lakkozott lambéria fedi. Innen nyílik a Hímes-torony (északkeleti torony) aljába rejtett kör alakú könyvtárszoba, ahol körben gyönyörű fa könyvespolcok kaptak helyet, melyek a mennyezetig érnek. Az egykori óriási könyvgyűjteményt az egész Andrássy család gazdagította, így felbecsülhetetlen volt az értéke. A beépített kandallónak nem volt kéménye, ugyanis a kastély falfűtéses volt.

A fekete ebédlő, a nagyebédlő és a télikert

A következő, keletre néző terem az úgynevezett fekete ebédlő, ahova a zeneszalonból kétszárnyú ajtó vezet.

20161113_145358_richtone_hdr.jpgFekete ebédlő a kastély keleti oldalán, háttérben a nagyebédlő és a télikert

A faburkolatba rejtve nyílt a tálalóba vezető ajtó, amely mellett, a sarokban színes csempekályha állt.

20161113_145553_richtone_hdr.jpgA fekete ebédlő a másik irányból nézve, háttérben a zeneszalon és a könyvtár

Innen a nagyebédlőbe mentünk, majd az utolsó helyiség, amit megtekintettünk a télikert volt, amit 1910-ben utólag építettek a Törcsvári-toronyhoz (délkeleti torony) csatlakozva. Rippl-Rónai Józsefet 1897-ben  bízta meg gróf Andrássy Tivadar a budai Duna-parti Andrássy-palota ebédlőjének teljes, szecessziós berendezésének megtervezésével. Ezeket a bútorokat és a porcelánokat Zichy Eleonóra ifjabb Andrássy Gyula tiszadobi kastélyába költöztette férje, Tivadar halálát követően. A télikert Rózsáskert című üvegablakát Róth Miksa készítette, azonban a gyermekváros működőse során az eredeti ablaküveg kitört – csak a két felső tábla maradt meg a bal oldalon –, így az ablakot a fellelhető források alapján 2002-ben rekonstruálták.

20161113_145629_richtone_hdr.jpgA télikert Rózsáskert című üvegablakát Róth Miksa készítette

A mennyezetburkolat fényezett mahagóni fából készült, melynek közepén 4×3 méteres, színes, ólomba foglalt üveg-felülvilágító látható.

20161113_145639_richtone_hdr.jpgÜveg-felülvilágító a télikert mennyezetén

A kastély parkja

Miután végignéztük az összes termet, elhagytuk a kastélyt, majd az épületet megkerülve beváltottunk az északi oldalán kialakított – és a közelmúltban rendbe hozott – tiszafákkal határolt, középkori liliom rajzolatú bukszus labirintusba, melynek közepén Fadrusz János Lányszöktetés című szobra áll.

20161113_151900_richtone_hdr.jpgA labirintus közepén Fadrusz János Lányszöktetés című szobra áll

20161113_142226_richtone_hdr.jpgA tiszafákkal határolt, középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus

Valaha a kastély teljes szélességében, így a sövénykert szélességében, nyiladék vezetett az erdőn át a Tiszáig. A vadaskert 1945 után erdészeti kézbe került, a nyiladékot beültették, a kastély körül számos új épület foglalta el az egykori romantikus park helyét, mely nyolc hektár alapterületű és északról 500 hektáros, ősfás gazdasági erdő határolja. A labirintus legtávolabbi pontjáról fenséges látványt nyújtott a kastély felénk néző, északi főhomlokzata. Ha megnőnek a bokrok, még nagyobb élményt fog nyújtani a labirintusban való sétálás. Még egy kicsit időztünk a parkban, majd búcsút vettünk a kastélytól és elindultunk a parkoló felé.

20161113_151640_richtone_hdr.jpgNagy élményt nyújtott a kastély felfedezése

 

Még több kép a tiszadobi Andrássy-kastélyról a Studhist Facebook oldalán: https://www.facebook.com/studhist/

Végül egy videó a kastély történetéről és felújításáról:

Források és ajánlott oldalak:

http://tiszadob.info/

http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek/tiszadob-andrassy-kastely/905

http://kirandulastippek.hu/zemplen/tiszadob-andrassy-kastely

http://www.origo.hu/utazas/magyarorszag/20161020-bemutatjuk-a-tiszadobi-andrassy-kastelyt.html

http://www.avorospostakocsi.hu/2010/06/30/a-tiszadobi-andrassy-kastely-enteriorje/

http://kialakito.blogspot.hu/2016/05/gyemant-bross-tiszaban-es-titkos-alagut.html

http://mult-kor.hu/20110609_andrassy_grof_tiszadobi_alomkastelyanak_kalandos_tortenete

http://mandarchiv.hu/cikk/4617/Egy_evnyi_kastely_a_Tisza_oleleseben

http://docplayer.hu/3937920-Belsoepiteszeti-tervdokumentacio-a-tiszadobi-andrassy-kastely-es-kapcsolodo-teruleteinek-kulturalis-es-turisztikai-hasznositasa.html

http://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2015/12/08/kinyitotta-kapuit-a-megujult-andrassy-kastely/

A bejegyzés trackback címe:

https://studhist.blog.hu/api/trackback/id/tr7312638395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása