Historia est magistra vitae

Kirándulás a történelembe

Kirándulás a történelembe

Vámosatyai Büdy-vár

Kis vár a Tiszahát vidékén

2017. március 29. - Egri Gábor

A Büdy-vár nevével véletlenül találkoztam, mikor egy 2013-as kárpátaljai kirándulás utolsó napjáról készült beszámolót olvastam az interneten. Nem tartozik a nagy hírnévvel rendelkező váraink közé, nem találhatunk róla a történelmünk lapjain ostromokról, hősies helytállásról szóló feljegyzéseket, a krónikások nem írták meg építését és pusztulását sem. De tény, hogy létezett és romjai ma is láthatóak, így nem volt kérdéses, hogy meg kell látogatnom.

A várrom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ukrán határ közelében található Vámosatya kisközség határában. A Tiszahát a keleti országrész egyik legmegragadóbb vidéke, ahol a Tisza felső szakasza négy külön részre oszlik. Ez a táj ihlette Petőfi Sándor Tisza című versét, valamint a Tiszahát egyik településén, Szatmárcsekén írta meg a Himnuszt Kölcsey Ferenc 1823-ban.

20161211_122325_richtone_hdr.jpgA vár romjai 2016 decemberében

A 41-es úton Vásárosnaménynál átkeltünk a Tiszán, rögtön utána következett egy körforgalom, amit a harmadik kijáraton hagytunk el a Beregszászi út felé, melyről a Munkácsi útra tértünk át. Néhány perc alatt elértük, majd keresztülhajtottunk Vámosatya községen. Alighogy elhagytuk a falu végét jelző táblát és elindultunk Gelénes felé, a jobb oldalon feltűnt egy zúzalékkővel borított út, ami a Büdy-várhoz vezet. Szerencsére esős, sáros időben is járható volt, de ha valaki inkább gyalogolna, akkor az az út szélén hagyhatja a kocsit, hiszen 10-12 perc sétával megközelíthető a várrom. Először balra kell fordulni az úton, majd jobbra és a távolban már látszanak azok az akácfák, amelyek a falak maradványait veszik körbe. A zúzalékkő sajnos elfogyhatott, mert egy rövid távot a földúton kell megtenni, ami elég vendégmarasztaló is lehet.

20161211_121709_richtone_hdr.jpgEső után a látogató könnyen beleragadhat a sárba (2016. december 11.)

A kocsit a legszélső fáknál hagytuk és megindultunk egy tábla felé, amely azt ábrázolta, hogyan is nézhetett ki a vár hajdanán.

20161211_121812.jpgÍgy nézhetett ki a vár

A XVI. században építtette a Büdy család

A vár nem tartozott a tatárjárás utáni időkben, a nagy várépítési korszakban felépített erősségek közé. A források szerint a vámosatyai birtokot Büdy Mihály munkácsi várnagy és beregi főispán 700 forintért vásárolta meg Guthi Lászlótól és az 1530-50 közötti időben (egyes helyeken 1539-48-at, máshol 1537-47-et olvashatunk) egy kővárat építtetett, amely a vámosatyai birtokának uradalmi központját képezte. Azonban ez a vár nem volt olyan jelentős, mint a Tiszahát – ma már az országhatáron túl található – várai (pl. Munkács, Ungvár, Huszt), nagyobb sereg visszaverésére nem volt alkalmas.

budyrajzok4.jpgA vár a XVI. század során épült (Kép: https://varak.hu/latnivalo/index/455-Vamosatya-Budy-var/)

Az 1526-os mohácsi csatavesztés után három részre szakadt ország területén folyamatosak voltak a kisebb harcok, villongások, portyák. A vár ura, Büdy Mihály Habsburg I. Ferdinánd oldalán állt, ezért nem sokkal a vár felépítése után szembe kellett néznie az első ostrommal. 1557-ben az Erdély-párti Balassa Menyhért és Hagymási Kristóf sereggel vonult Munkács vára ellen, útközben egy kardcsapás nélkül elfoglalták az atyai várat, ahonnan az ifjabb Büdy Mihály sietve elmenekült, így a kicsiny erődítmény rövid időre Szapolyai János özvegye, Izabella királyné és János Zsigmond kezére került. Ezután rövid békeidőszak kezdődött és a Büdy család visszatért a várba, amit 1563-ban megerősítettek és vizesárokkal vettek körül.

budy2.jpgA várat 1563-ban megerősítették és vizesárokkal vették körül

(Kép: http://mult-kor.hu/cikk.php?id=18757)

Azonban a béke nem tartott sokáig, 1564-ben Báthory István – a későbbi erdélyi fejedelem és lengyel király – vette ostrom alá a várat, amit ágyúkkal lövetett (az 1965-ös ásatás során kerültek elő ágyúgolyók). A csekély létszámú helyőrség rövid ellenállás után, szabad elvonulás fejében feladta a kilátástalan harcot. 1566-ban János Zsigmond Csáky Mihály kancellárnak – aki a legbizalmasabb udvari köréhez tartozott – adományozta a birtokot és a várat, azonban a Büdy családnak később azokat sikerült visszaszereznie, amit I. Rudolf egy 1578-ban kelt okiratában meg is erősített.

A vár története a Büdy család kihalását követően

A XVII. század elején a Büdy család férfiágon kihalt, ezután több kisnemesi család osztozott meg a vár egyes helyiségein és a hozzá tartozó nagybirtokon. Több nagyobb ostromot nem állt ki a vár, a mozgalmas század során ellenállás nélkül foglalták el a híres erdélyi fejedelmek seregei: előbb Bocskai István, majd Bethlen Gábor, végül I. Rákóczi György vitézei állomásoztak a Büdy-vár falai között. A források 1660-ban már, mint elhagyott puszta várat, várromot említik, azonban a pusztulásának körülményeiről nem maradtak fenn források, valószínűleg egy kisebb ostrom során dőltek romba a falai és épületei, amelyeket már nem állítottak többé helyre. Az évszázadok alatt az időjárás viszontagságai – valamint a környékbeli lakosság építkezései – nyomán jórészt eltűntek az egykori védőműveket, melyek maradékát 2006-ban kezdte feltárni egy régészcsapat.

budyrajzok5.jpgA vár alaprajza (Kép: https://varak.hu/latnivalo/index/455-Vamosatya-Budy-var/)

A vár maradványait egy szárazárok veszi körül, ami felett egy fahíd vezet át.

20161211_123439_richtone_hdr.jpgA fahíd a szárazárok felett

Körbe padok és asztalok vannak kihelyezve, valamint egy eső elleni beálló. Jó időben akár piknikezhetnek vagy főzhetnek is a látogatók a szabadban, az egykori vár romjai mellett.

20161211_122237_richtone_hdr.jpg A várból mára alig maradt meg valami

Az információs táblával átellenben pedig egy magaslesre lehet felmászni, ahonnan teljes egészében be lehet látni a romokat.

20161211_122937_richtone_hdr.jpgA bal oldalon, a fák között látható a magasles

20161211_122615_richtone_hdr.jpgRálátás a romokra a magaslesről

Sajnos nem sok maradt a várból, de néhány szoba, terem és torony elhelyezkedését így is ki lehet venni, rajtunk kívül senki se volt a környéken, így nyugodtan körül tudtuk járni a falmaradványokat és minden szögből le tudtam fényképezni a várromot.

20161211_122349.jpg

20161211_123000_richtone_hdr.jpg

20161211_123153_richtone_hdr.jpgKörüljártuk a falmaradványokat

Több mint fél órát töltöttünk a szemlélődéssel, összeszedtük a szemetet a romok környékén, aztán visszaballagtunk a kocsihoz. A vámosatyai önkormányzat honlapját olvasva meggyőződésem, hogy tovább fogják alakítani a várrom környezetét, a régészeti feltárások pedig segíthetnek a vár történetének rekonstruálásában és ezzel további információval szolgálhatnak a történelem iránt érdeklődő turistáknak.

További képek a várromról a Studhist Facebook oldalán: https://www.facebook.com/studhist/

Források és ajánlott oldalak:

http://budyvar.uw.hu/

https://varak.hu/latnivalo/index/455-Vamosatya-Budy-var/

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=18757

http://www.turautak.com/cikkek/varak--romok/varak--varromok/budy-var--vamosatya-.html

A bejegyzés trackback címe:

https://studhist.blog.hu/api/trackback/id/tr8812374293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása